Bir Hobi Olarak Deri İşçiliğine Nasıl Başlanır?
Son zamanlarda sıkça denk geldiğimiz deri işçiliğine karşı artan heves ve merakı çok iyi anlıyoruz. Üretme sevgisinin yok edilemez enerjisiyle harmanlanan bu tutkuya sahip olanlara naçizane önerilerimizle geldik!
Bir Hobi Olarak Deri İşçiliğine Nasıl Başlanır?
Deri işçiliği mükemmel bir hobidir. Eşsiz olmasını sağlayan nedenlerden biri de; fiziksel ve zihinsel odaklanmayı bir araya getirmesidir. Sizin de kendi deri ürünlerinizi üretmek, deri işçiliğine hobi olarak başlamak gibi fikriniz varsa, bu yolda size ışık tutabiliriz.
İlk adım; Gerekli Malzemelere Ulaşmak
Deri işçiliği günümüzde çok popüler olan bir hobidir. Bu nedenle buna niyetlenen herkesin tedarik etmesi gereken başlangıç seviyesi materyallerini basit bir kit haline getirip, satışını gerçekleştiren birçok web sitesi bulabilirsiniz. Ne yazık ki çoğu yerel dükkanda ya da arama motorlarında üst sıralarda çıkan bu web sitelerinde “başlangıç malzemeleri” olarak adlandırılan bu kitler genellikle kalitesiz ve asla kullanmayacağınız araç gereçler ile dolu.
İlgilendiğiniz tasarım tarzı ile yapmak istediğiniz deri eşyaları belirlemek; temin etmeniz gereken materyalleri ortaya çıkaracaktır.
Resimleriniz ya da yazılarınız için deri bir defter mi yapmak istiyorsunuz?
Seyahatlerinizde kullanabileceğiniz pasaport kılıfı mı, küçük deri parçalardan küpe ya da kolyeler mi?
Yapacağınız planlama, üretmek istediğiniz ürüne göre gerekli olan deri tarzını ve çalışmanız gereken materyalleri ortaya çıkaracaktır. Bu sayede hiç kullanmayacağınız malzemelere boş yere bütçe ayırmamış olursunuz. Genellikle yurt dışından temin edildiği sanılan bu alet serisini beklemediğiniz için de vakit kaybetmemiş olanız da bonusu!
Deri kesme bıçağı, deri dikiş kenarı delici, zımba, çapraz delgi veya çatal zımba olarak da adlandırılır, deri dikiş iğnesi (sivri yerine topuz uca sahip olur ve ele batmaz), mumlu ip gibi ana malzemeler kısmen başlangıç için yeterli olacaktır.
Deriyi Öğrenmek
Deri ve deri işçiliği çoğu hobi gibi öğrenmesini ve teknik bilinmesini gerektirir.
Forumlar, Youtube kanalları, tekniklerini paylaşan kişilerin olduğu her mecra sizin deriyi ve işçiliğini öğrenebilmeniz için harika bir kaynak olacaktır.
Bu yolda, başka ilgili kişilerin yapmış olduğu inşa etmek istediğinizi andıran bir ürün ya da tasarımın fotoğraflarını gördüğünüzde, onlara materyal ve teknikleri hakkında sorular sorabilirsiniz. Bu süreç; satın almanız gereken malzemeleri olduğu kadar öğrenmeniz gereken tekniklerin zihinsel bir envanterini çıkarmanıza da yardımcı olacaktır.
Vaketa, Süet, Kösele, Yağlı deri olarak bilinen Greyzi/ Crazy isimleriyle birçok gerçek deri çeşidiyle karşılaşabilirsiniz. Yapmak istediğiniz çalışmaya göre deri tercihiniz değişecektir. Bu deriler sertlik, kalınlık ve dokusal farklılıklar gösterir. Yapmak istediğiniz bir çanta, defter ya da kılıf gördüğünüzde deri çeşidini sorarak, deneyimlerden faydalanarak öğrenmeye başlayabilirsiniz.
Harekete Geçme Zamanı
Malzemelerin mükemmel olmasını ya da araştırmalarınızın sonunun gelmesini beklemeyin. Keşiflerinizden öğrendiklerinizi uygulamak için harekete geçmek ve deneyimlemek en öğretici ve geliştirici yollardan biri!
Yapabiliyorsanız kitlerden kaçının, malzemeleri teker teker temin edin. Büyük parçada deriler satın almak yerine küçük parça deriler temin ederek bolca denemeler yapın.
Atölye çalışmalarına katılarak, malzemeyi ve hobiyi tanımaya başlayıp, sevip sevmeyeceğinize de karar verebilirsiniz.
İnternetin birçok nimetinden faydalandığımız günlerde malzemeleri nerelerden temin edebileceğinizden ziyade kendi yolculuğunuza başlamak için bir fikir vermek istedik.
Dikiş teknikleri, tasarım farklılıkları, farklı materyalleri birleştirerek kullanma seçenekleri ile deri işçiliğinde o kadar farklı keşifler var ki hepsini tek bir yerde toparlamak çok anlamsız olur.
Öncelikle ne üretmek istediğinizi anlayın, planlamasını, araştırmasını iyi yapın ki maddi ve manevi kayıplar yaşamayın. Cesaretli olun ve denemekten korkmayın, küçük de olsa bir yerden başlayarak üretmenin tadını almaya çalışın ve kendinizi akışa bırakın.
Emekle, sevgiyle ve sabırla gidilen yolda başarısız olunmayacağına inanıyoruz!
Dilerseniz The North Fox’un atölye çalışmalarına katılarak teknik bilgiler edinebilir ve deri işçiliğinden hoşlanıp hoşlanmayacağınızı anlayabilirsiniz.
Küçük denemeler yapabilmeniz adına “DIY Leathercraft Kits - Kendin Üret Deri Ürün Kitleri” hazırlama çalışmasındayız.
Ne dersiniz?
Hevesliler için iyi bir başlangıç olur mu? Fikirlerinizi ve tavsiyelerinizi bekliyoruz.
Malzeme ve eğitim için faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir kaç linki buraya bırakıyoruz:
Her Temel Deri Zanaatkarının Sahip Olması Gereken 10 Temel Araç
Stohlman'ın El Dikiş Deri Sanatı Kitabının Ücretsiz Pdf'i
Görüşmek dileğiyle!
çiğdem sazak —
Yazınızı beğenmekle birlikte biraz daha açıklayıcı bilgilerde olsaydı demedim değil. Ama sonra diğer başlıklarda aradığım bilgileride buldum. Gerçekten gerekli olan malzemelerden bir kit oluşturmak çok faydalı olacaktır.
volkan —
Merhaba,
Yazınızda “Ne yazık ki çoğu yerel dükkanda ya da arama motorlarında üst sıralarda çıkan bu web sitelerinde “başlangıç malzemeleri” olarak adlandırılan bu kitler genellikle kalitesiz ve asla kullanmayacağınız araç gereçler ile dolu.” diye bir bölüm var ancak buna alternatif bir kanal önermiyorsunuz. Ne yapmalıyım sizce? Aliexpress gibi sitelerden sipariş vermeyi düşünüyordum ancak yazınızdan sonra bir düşüncedir aldı beni. Aletlerimi nereden ve nasıl temin edeceğimi bilmiyorum. Yardımınızı rica ediyorum.
Tarık —
Merhaba,
Hazırlamayı düşündüğünüz kiti sabırsızlıkla bekliyorum. Ben de aletleri tek tek satın alıyorum, biraz pahalıya geldi ama kaliteli aletle çalışmanın keyfi bir başka.
Yalnız benim ufuk bir sorunum var; Konuyla ilgili yüzlerce youtube videosunu izlemiş, yabancı forumların altını üstüne getirmiş biri olarak şu iplik konusunu çözebilmiş değilim. Tavsiye edilen markalar (barbour, Fil au Chinois vs.) Türkiye’de yok. Türkiye’de satılanlar da oldukça kalitesiz. Türkiye sınırları içinde bulabileceğim kaliteli bir iplik varmı? Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Görüşmek üzere..
Gökhan Özkan —
Teşekkürler